polpix.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties
Bookmark and Share

 
 
Niet gevonden wat je zocht?
Zoek verder met GOOGLE !
 
Aangepast zoeken
 
 
 

 


 
Taelbarbaeren bij de Krant
 

Taelbarbaeren bij de Krant

 
Bleikbaer moet je heden ten daghe je moederstaal niet meer beheerschen om bij de gazet te wercken. Ick zoud hier een opsomming qunnen maeken van wat er zoal faut geschrefen wordt in de Belgische koeranten, maer dat is onbeghonnen werk. Iedere dag kom je wel een of andere kemel teghen, meer dan een mensch op een nuchtere maegd kan verwercken.
 
Twee voorbeeldjes:
 
 
 
Iedereen die ook maar een greintje kennis van Kuifje heeft, weet dat het bewuste album 'de krab met de gulden scharen' heet. Met de GULDEN scharen, niet met de gouden scharen, niet met de euro scharen, neen: de GULDEN scharen.
 
Ik stel me bovendien de vraag of het gestolen album wel een Nederlandstalig exemplaar betreft, want Tintin werd eerst in het Frans gepubliceerd en nadien pas vertaald. Best mogelijk dat het gestolen album dus 'Le crabe aux pinces d' or' betrof. In een Waalse verkoopzaal tref je trouwens niet veel Nederlandstalig werk aan...
 
En een album uit 1945 dat 'Kuifje in Afrika' heet, moet inderdaad wel héééééél erg zeldzaam zijn, want het werd pas in 1946 gedrukt, als 'Tintin au Congo' en in het Nederlands werd dat 'Kuifje in Congo', tot het in 1952 werd omgedoopt tot 'Kuifje in Afrika'.

De krant fantaseert / liegt er maar op los, dus.
 
 
Een tweede voorbeeldje:
 
 
 
Au, au, au, dat doet gewoon pijn aan de ogen!!!
 
'Ongetrukeerd' schrijf je met een 'K', niet met een 'C'.

Truc is dan wel met een 'C', het is en blijft een 'aartsmoeilijk' woord, want als we het woord in het meervoud zetten dan is het trucs, maar ook truken mag.

En trukeren schrijf je met een 'K', getrukeerd of ongetrukeerd, het is verdomme met een 'K'!

Klaarblijkelijk moet je dus je moedertaal niet meer beheersen om een krantenkoelie te kunnen worden...

Arm Vlaanderen...
 
 
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl