polpix.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties
Bookmark and Share

 
 
Niet gevonden wat je zocht?
Zoek verder met GOOGLE !
 
Aangepast zoeken
 
 
 

 


 
Journalist met geestelijke beperking
 

Journalist met geestelijke beperking

 
woordgebruik GVA 
 
 
Bovenstaand artikel komt uit de Vlaamse krant "Gazet Van Antwerpen".
 
Wie erin slaagt om driemaal op zo korte tijd het woord 'andervalide' te gebruiken, heeft ongetwijfeld zelf een beperking.
 
De gebruikte woordkeuze getuigt niet alleen van een gebrekkige woordenschat, de woorden 'mindervalide' en 'andersvalide' worden vaak als kwetsend en minachtend aangevoeld.
 
Bovendien slaat 'andersvalide' helemaal nérgens op. In Van Dale wordt 'valide' omschreven als 'tot werken in staat' en is het woord synoniem aan 'gezond, krachtig'. Het antoniem (tegenovergestelde betekenis) is 'mindervalide'. Met andere woorden iemand die minder krachtig, minder gezond is, die minder tot werken in staat is.
 
Hoe we in die context 'andersvalide' moeten lezen, dat is mij totaal onduidelijk. Iemand die anders gezond is, iemand die anders krachtig is, iemand die anders tot werken in staat is??? Wat een kutwoord: 'andersvalide'. Het slaat totaal nergens op. Volgens Van Dale is het een eufemisme voor 'mindervalide'.
 
In Nederland is het gebruik van de uitdrukking 'mensen met een beperking' in opmars. Die vlag dekt de lading veel beter: een 'gehandicapte' hoeft zijn beperking niet als een handicap te ervaren. Blinden hebben meestal een betere tastzin en gehoor dan 'normale' mensen. Hun beperking staat hen toe zich beter te ontwikkelen op andere gebieden. Zij zijn op die manier misschien anders, maar daarom niet beter of slechter dan jij en ik.
 
En een journalist die geen synoniem kan bedenken en tot driemaal toe in een stukje van amper 70 woorden het woord 'andersvalide' gebruikt heeft zéker een geestelijke beperking. Gelukkig nemen ze bij GVA ook zulke gehandicapten aan, want dat een beperkte woordenschat voor een journalist een zware handicap is, dat staat buiten kijf!
 
 

Reacties

VeensePeper op 30-05-2011 16:11
Hallo daar beste feitenbevestigend wezen,
 
Wij van VeensePeper vroegen ons af of je bij ons zou willen gastloggen en vica versa, gewoon omdat dit ons door de cosmische chaos is ingegeven en zeker doordat er de mogelijk toe is. Uiteraard is het niet bindend. We hanteren geen contracten of vote or die campagnes, geheel vrijblijvend smeken we je daarom dus of je dat uberhaupt zou willen en zo de wind waait en zo de rivieren stromen en en en laat het ons maar weten wat je ervan vindt.
 
Atjar tjampoer,
 
Het team van Veense Peper.
 
P.S. (....)
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl