polpix.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties
Bookmark and Share

 
 
Niet gevonden wat je zocht?
Zoek verder met GOOGLE !
 
Aangepast zoeken
 
 
 

 


 
Laatste artikelen

Het zoveelste krantenmysterie

 
De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws pak vandaag uit met een mysterieus bericht.
 
Bij het artikel met de kop 'Waarom weer meer westerse moeders sterven in kraambed' staat een pracht van een foto van 'moeder met kind'. In het artikel wordt melding gemaakt van een verhoogde kraambedsterfte, in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk en probeert men er een oorzaak voor te bedenken.
 
Alleen valt het begrip Westerse bij de gebruikte foto wel erg ver te zoeken.
 
Probeert de krant HLN met deze afbeelding en de verwijzing naar de hoge sterftecijfers in Afrikaanse landen zoals Burundi en Kenia (beide vernoemd in het betreffende artikel) misschien een subliminale boodschap te brengen?
 
 
westerse zonnenbankmoeder? 
 
 
Integraal artikel HLN:
 
 
Moedersterfte komt niet enkel voor in derdewereldlanden. Ook in de beschaafde wereld sterven vrouwen in het kraambed, in Groot-Brittannië is zelfs vastgesteld dat dat cijfer is verdubbeld sinds 2005. De oorzaak is meer complicaties bij bevallingen, ontstaan door overgewicht en uitgesteld moederschap, waarop de vroedvrouwen en gynaecologen niet zijn voorbereid.

In 2005 stierven nog ongeveer tien Britse vrouwen op 100.000 bevallingen in het kraambed, in 2010-2011 waren dat er bijna 20, zo blijkt uit een studie in Londen. Er bestaat een vermoeden dat de cijfers in Londen meer uitgesproken zijn dan in de rest van het land, al gaat men er wel van uit dat de tendens dezelfde is. Cijfers zijn ze (wegens besparingen) niet. Ze worden wel bevestigd door andere Europese cijfers: ook in Nederland was al een toename van de moedersterfte vastgesteld, van 9,7 tot 12,1 per 100.000.

Complicaties bij de bevalling worden door de onderzoekers aangewezen als directe oorzaak. Waarom zijn er meer dan vroeger? Omdat meer vrouwen overgewicht hebben en omdat er meer het moederschap uitstellen. Dat heeft tot gevolg dat de vruchtbaarheid is gedaald, waardoor vaker IVF ingeschakeld wordt. Dit verhoogt dan weer de kans op tweelingen en drielingen, die de zwangerschap en de bevalling riskanter maken.

 
Niet iedereen is er van overtuigd dat de stijging enkel te wijten is aan te veel kilo's of IVF. "Het zou kunnen dat de Londense ziekenhuizen verbazingwekkend goede resultaten neerzetten onder deze omstandigheden (en dus doden voorkomen, nvdr), maar er zou ook een probleem op de diensten kunnen zijn", zegt dokter Susan Bewley van het Guy's and St Thomas' Hospital in Londen. Met andere woorden: misschien is het personeel niet voldoende getraind op complicaties en pakken ze noodsituaties verkeerd aan.

Cathy Warwick, secretaris-generaal bij de vereniging voor vroedvrouwen, ziet het anders: "De stijging wordt veroorzaakt door twee factoren: meer complexe zwangerschappen, en de materniteiten staan onder druk door de gestegen geboortegraad." Het aantal geboortes is met 21 procent gestegen sinds 2001, maar het aantal vroedvrouwen steeg maar met 15 procent. Meer werk per vroedvrouw dus, en dus ook meer stress, meer vermoeidheid, minder tijd en meer kans op fouten. 

Ondertussen daalt de moedersterfte in de meeste ontwikkelingslanden, terwijl die in de ontwikkelde landen toeneemt. Dat klinkt hoopgevend en alarmerend, maar absolute cijfers tonen dat achter die boodschap nog een pijnlijke realiteit schuilgaat en hoe groot de kloof nog werkelijk is: in Burundi sterven 570 vrouwen per 100.000 bevallingen, in Kenia 530 of gemakkelijk 20 tot 30 keer meer dan bij ons. Dit zijn de landen die onderaan bengelen. Globaal mag de tendens dan positief zijn, in veel landen is de situatie nog lang niet onder controle. 
 
 
 
Lees meer...
 

Taelbarbaeren bij de Krant

 
Bleikbaer moet je heden ten daghe je moederstaal niet meer beheerschen om bij de gazet te wercken. Ick zoud hier een opsomming qunnen maeken van wat er zoal faut geschrefen wordt in de Belgische koeranten, maer dat is onbeghonnen werk. Iedere dag kom je wel een of andere kemel teghen, meer dan een mensch op een nuchtere maegd kan verwercken.
 
Twee voorbeeldjes:
 
 
 
Iedereen die ook maar een greintje kennis van Kuifje heeft, weet dat het bewuste album 'de krab met de gulden scharen' heet. Met de GULDEN scharen, niet met de gouden scharen, niet met de euro scharen, neen: de GULDEN scharen.
 
Ik stel me bovendien de vraag of het gestolen album wel een Nederlandstalig exemplaar betreft, want Tintin werd eerst in het Frans gepubliceerd en nadien pas vertaald. Best mogelijk dat het gestolen album dus 'Le crabe aux pinces d' or' betrof. In een Waalse verkoopzaal tref je trouwens niet veel Nederlandstalig werk aan...
 
En een album uit 1945 dat 'Kuifje in Afrika' heet, moet inderdaad wel héééééél erg zeldzaam zijn, want het werd pas in 1946 gedrukt, als 'Tintin au Congo' en in het Nederlands werd dat 'Kuifje in Congo', tot het in 1952 werd omgedoopt tot 'Kuifje in Afrika'.

De krant fantaseert / liegt er maar op los, dus.
 
 
Een tweede voorbeeldje:
 
 
 
Au, au, au, dat doet gewoon pijn aan de ogen!!!
 
'Ongetrukeerd' schrijf je met een 'K', niet met een 'C'.

Truc is dan wel met een 'C', het is en blijft een 'aartsmoeilijk' woord, want als we het woord in het meervoud zetten dan is het trucs, maar ook truken mag.

En trukeren schrijf je met een 'K', getrukeerd of ongetrukeerd, het is verdomme met een 'K'!

Klaarblijkelijk moet je dus je moedertaal niet meer beheersen om een krantenkoelie te kunnen worden...

Arm Vlaanderen...
 
 
Lees meer...
 

Nudistensupermarkt?

 
Uw dienaar krijgt regelmatig aanbiedingen van de Auchan Drive supermarkt in de elektronische brievenbus. Dat is wel zo handig, want bij Auchan Drive moet je niet zelf tussen de rekken lopen: je bestelt op voorhand via internet en haalt dan op een zelf te kiezen tijdstip je koopwaar op.
 
Die Auchan is (net) over de grens, in Duinkerke. Dat de voertaal er het frans is, is niet meer dan normaal. Maar voor de Vlaamse klanten doen ze bij Auchan graag een 'effort' en daarom is zowel de nieuwsbrief als de website (ook) in het Nederlands.
 
Af en toe moet er toch al eens gelachen worden, wanneer de vertaler van dienst weer een keertje de plank compleet mis geslagen heeft. Je krijgt dan een of andere keurige zin voor je neus, waar je geen touw aan kunt vastknopen.

Bekijk onderstaand plaatje, zoek de kemel en probeer te bedenken wat ze eigenlijk bedoelen...
 
klik voor vergroting 
 
In het tekstballonnetje staat " En bovendien, ik heb niets om aan te doen!"
Aangezien je bij Auchan Drive geen kledij kunt kopen, moeten ze er wel iets anders mee bedoeld hebben.
De franse versie zou kunnen zijn 'Et en plus, je n' ai rien à porter!" Het werkwoord 'porter' betekent 'dragen', en wordt ook voor kleding gebruikt: 'ik heb niets om te dragen' zou je -wanneer het om kledij zou gaan- ook mogen vertalen als 'niets om aan te doen'.
In het geval van de Auchan Drive moet je dat 'dragen' echter letterlijk nemen, in de betekenis van 'tillen': je hoeft er inderdaad niets te dragen (niet dat je in je blootje moet gaan winkelen ;-)  omdat de bediendes van de supermarkt je aankopen voor jou in de kofferbak van je auto stoppen. Auchan Drive is dus géén nudistensupermarkt, maar een afhaalpunt, waar men je graag ten dienste is ;-)
 
 
Lees meer...
 

Seksistische bullebak overleden

 
Alle Vlaamse 55-plussers zijn in de rouw: een van hun jeugdidolen, Tony Corsari (echte naam André Mathilde Édouard Parengh) is op 84-jarige leeftijd overleden aan kanker.
 
Corsari was tussen 1955 en 1964 een bekend TV-gezicht op het Vlaamse BRT-televisiescherm. Hij presenteerde een resem amusementsprogramma's die heel Vlaanderen in de ban van buis hield: 100.000 of niets; De Muziekkampioen; Ontdek de ster; Eén tegen allen; De Corsarishow; De Teleshow; Vijf maal vijf; De antenneclub; Spaar je mee; Waag je kans; Wie weet wat; Knal, wie vangt de bal.
 
Corsari was ook het Grote Voorbeeld voor die andere Limburgse TV-vedette: Luc Appermont.

Corsari hield in 1964 op met TV-werk, omdat hij op zijn dagbaan promotie had gemaakt. Hij deed nog was schnabbels hier en daar en verscheen pas terug op TV toen bekend werd dat hij een ernstige uitzaaiing van kanker had en niet meer lang te leven.
 
Naast presentator was hij ook zanger. Tony Corsari had een aantal bescheiden hitjes in Vlaanderen, met onder andere een macho-seksistisch liedje over de minirok, zie de songtekst hieronder:
 
 
Ik was in damesmode nooit een zeer groot specialist
Nu dat de vrouw de broek draagt, is een ding dat ik wel wist
Maar wat ik gisterenmorgen zag verschijnen in m'n straat
Is iets dat m'n verbeelding werkelijk te boven gaat
Was 't een kindje of een popje of een vrouw
Ik weet het niet maar wat ik zag vertel ik gauw

Ze had een mini, mini, mini, minirokje aan
En witte laarsjes aan haar voeten
Ze had een zonnebril van boven op haar neusje staan
En een gezicht vol zomersproeten

In haar haartjes waren staartjes met een stukje elastiek
Aan haar oren hingen ringen, niet in goud maar in plastiek
Zwarte strepen rond haar ogen maar dat kon ik goed verstaan
Met zo'n mini, minirokje aan

Ik kon eerst niet geloven wat ik daar voor mij zag gaan
Want bij dit alles had ze ook nog zilveren kousen aan
Toen schoot ik in een lach en liep naar huis toe beste man
Opdat ik dit verhaaltje aan m'n vrouw vertellen kan
Net tehuis sloeg ik van schaamte door de grond
Kunt u raden hoe mijn vrouw daar voor mij stond

Ze had een mini, mini, mini, minirokje aan
En witte laarsjes aan haar voeten
Ze had een zonnebril van boven op haar neusje staan
En een gezicht vol zomersproeten

In haar haartjes waren staartjes met een stukje elastiek
Aan haar oren hingen ringen, niet in goud maar in plastiek
Zwarte strepen rond haar ogen maar dat kon ik goed verstaan
Met zo'n mini, minirokje aan

Het duurde wel twee uren en toen kwam ik eindelijk bij
Maar toen ik haar zag staan werd ik weer rood van razernij
Ik riep 'haha mevrouw, kun jij nu raden wat ik doe'
Ik pak je koffers en ik stuur je naar je moeder toe
'k Belde aan en schoonmama kwam opendoen
Toen viel ik flauw met voor mijn ogen dit visioen

Ze had een mini, mini, mini, minirokje aan
En witte laarsjes aan haar voeten
Ze had een zonnebril van boven op haar neusje staan
En een gezicht vol zomersproeten

In haar haartjes waren staartjes met een stukje elastiek
Aan haar oren hingen ringen, niet in goud maar in plastiek
Zwarte strepen rond haar ogen maar dat kon ik goed verstaan
Met zo'n mini, minirokje aan
 
Kort samengevat: hij mag wel genieten van de aanblik van een minirok, maar wanneer zijn vrouw wél modebewust is, zet hij haar de deur uit en als zijn schoonmoeder ook al gekleed gat volgens de laatste modegril, dan wordt het hem zwart voor de ogen.
 
En daar moest Vlaanderen toch zo mee lachen...
 
 
Een ander succesnummer ging over de eeuwige vraag "waarom zijn de bananen krom?" Welnu, in Antwerpen, met zijn haven, hebben ze daar al lang het antwoord op gevonden: "omdat ze aan de dokken worden scheefgeslagen".
 
(voor de anderstalige: 'scheefslaan' betekent stelen, jatten, pakken,...)
 
 
Voor alle duidelijkheid: ik was ook een fan van Tony Corsari, want ik hoor zelf bij die 55-plussers die nu in de rouw is. Ik probeer met dit blogje zijn dood op mijn eigen tegendraadse manier te verwerken. Vergeef me als het jou tegen de borst stuit.
 
 
 
 
Lees meer...
 

Einde van de democratie

 
Op 1 september sprak de Antwerpse Procureur-generaal Yves Liégeois harde woorden tijdens zijn openingsrede naar aanleiding van het nieuwe gerechtelijk jaar. Volgens hem is het einde van de democratie in België in zicht. Zie het krantenknipsel hieronder.
 
 
 
 
 
De reactie van de 'uittredend' minister van justitie, Stefaan De Clerck (CD&V) daags daarop is verbazingwekkend: hij vindt het 'niet kunnen' dat een hoge magistraat zich in zulke bewoordingen uit. Waarmee De Clerck de magistratuur het zwijgen wil opleggen... en alzo de democratie de mond snoeren.
 
Met andere woorden: door op deze manier te reageren geeft De Clerck Procureur-generaal Liégeois volkomen gelijk: de democratie in dit kloteland loopt op haar laatste benen. 
 
 
 
 
 
In België is democratie al een poos verleden tijd. In de plaats daarvan heerst er een DICTATUUR. Want reeds meer dan een jaar wordt het land geregeerd door lieden die NIET verkozen zijn. Het is dezelfde bende onbenullen die VOOR de verkiezingen aan de macht was.

Sterker nog: de grote OVERWINNAAR van de verkiezingen, de partij NVA van Bart De Wever, wordt uitgesloten van deelname aan de coalitiegesprekken.
 
Niet alleen is België sedert meer dan een jaar een dictatuur,  door uitspraken zoals die van 'uittredend' minister van justitie De Clerck blijkt dat het een FASCISTISCHE dictatuur betreft: het belang van de natie primeert op het belang van het individu. De magistratuur moet zwijgen, ook al probeert zij aan te tonen dat het niet langer vijf voor twaalf is, maar misschien al wel 'kwart over twaalf', met andere woorden: dat het misschien al te laat is om nog democratische veranderingen te kunnen doorvoeren.

Dit apenlandje is duidelijk naar de kloten,
wanneer stuurt de NAVO blauwhelmen om de situatie hier te redden????
 
 
Lees meer...
 

Meer journalistieke blunders

 
Wie dagelijks de kranten via internet doorneemt, komt met de regelmaat van de klok idiote, foute, contradictorische en andere onduidelijke berichtgeving tegen. Vandaag was het niet anders: Het Nieuwsblad pakte uit met een vette kop "Gevaarlijk rijden door hevige regenval".
 
In de samenvattende tekst onder de kop stond er te lezen:
"De felle regenval van afgelopen nacht en vanochtend zorgde voor wateroverlast op de wegen. In alle provincies, behalve in West-Vlaanderen, was het gevaarlijk rijden op snelwegen en secundaire wegen."
België telt tien provincies, in negen daarvan was het gevaarlijk rijden, behalve in West-Vlaanderen, dus. Wel een beetje een rare conclusie van de krantenboeren, vooral als je twee van de drie koppen onder dit artikel las. Daarin werd gewag  gemaakt van twee zware ongevallen in... West-Vlaanderen. Want tot nader order liggen Kortemark en Waregem nog altijd in de provincie West-Vlaanderen, waar het niet gevaarlijk rijden was, volgens de krant. Begrijpe wie begrijpen kan...
 
 
 
 
 
Maar daarmee is de kous nog niet af: wie het artikel van het ongeval in Kortemark wou lezen, kreeg er wel erg vreemde straatnaam in de maag gespitst: de "GROENESTRESTRAAT". Nu staan de West-Vlamingen bekend om hun ietwat afwijkend taalgevoel, maar een groenestrestraat is toch echt wel een fout van een journalist die de vorige avond flink heeft doorgezakt. Wie even controleert op Google Maps krijgt onderstaande mededeling te lezen:

 
Het meest beangstigende is echter dat deze onbestaande straat plots op zowat alle Vlaamse 'nieuwswebsites' opduikt. Met andere woorden: de ene website pikt blindelings en zonder één seconde na te denken of te verifiëren de foute berichtgeving van een andere 'nieuwsbron'. En daarmee is aangetoond dat je nooit zomaar klakkeloos mag geloven wat er in de pers geschreven wordt!
 
 
 
(klik voor vergroting)
 
 
Lees meer...
 

Keihard logo...

 
Een goed bedrijfslogo kan vele voordelen bieden: door de herkenbaarheid kan het meer klanten aanbrengen, en schept het vertrouwen bij reeds bestaande cliënten.

Je moet dan wel even nadenken en je logo vanuit alle mogelijke oogpunten bekijken, eer je het op het publiek loslaat.
 
En dat laatste heeft het Britse The Office of Government Commerce (OGC) blijkbaar nagelaten te doen...
 
Wie het logo van deze overheidsinstelling 90° draait krijgt wel een erg 'stevig' logo te zien... 
 
 
 
een keihard logo... 
 
 
Lees meer...
 

Journalist met geestelijke beperking

 
woordgebruik GVA 
 
 
Bovenstaand artikel komt uit de Vlaamse krant "Gazet Van Antwerpen".
 
Wie erin slaagt om driemaal op zo korte tijd het woord 'andervalide' te gebruiken, heeft ongetwijfeld zelf een beperking.
 
De gebruikte woordkeuze getuigt niet alleen van een gebrekkige woordenschat, de woorden 'mindervalide' en 'andersvalide' worden vaak als kwetsend en minachtend aangevoeld.
 
Bovendien slaat 'andersvalide' helemaal nérgens op. In Van Dale wordt 'valide' omschreven als 'tot werken in staat' en is het woord synoniem aan 'gezond, krachtig'. Het antoniem (tegenovergestelde betekenis) is 'mindervalide'. Met andere woorden iemand die minder krachtig, minder gezond is, die minder tot werken in staat is.
 
Hoe we in die context 'andersvalide' moeten lezen, dat is mij totaal onduidelijk. Iemand die anders gezond is, iemand die anders krachtig is, iemand die anders tot werken in staat is??? Wat een kutwoord: 'andersvalide'. Het slaat totaal nergens op. Volgens Van Dale is het een eufemisme voor 'mindervalide'.
 
In Nederland is het gebruik van de uitdrukking 'mensen met een beperking' in opmars. Die vlag dekt de lading veel beter: een 'gehandicapte' hoeft zijn beperking niet als een handicap te ervaren. Blinden hebben meestal een betere tastzin en gehoor dan 'normale' mensen. Hun beperking staat hen toe zich beter te ontwikkelen op andere gebieden. Zij zijn op die manier misschien anders, maar daarom niet beter of slechter dan jij en ik.
 
En een journalist die geen synoniem kan bedenken en tot driemaal toe in een stukje van amper 70 woorden het woord 'andersvalide' gebruikt heeft zéker een geestelijke beperking. Gelukkig nemen ze bij GVA ook zulke gehandicapten aan, want dat een beperkte woordenschat voor een journalist een zware handicap is, dat staat buiten kijf!
 
 
Lees meer...
 

Belgische logica

 
In België lopen er écht rare figuren rond. Onder een krantenartikel rond snelheidscontroles staan er vandaag tientallen reacties. De (i.m.h.o.) grappigste, is deze van iemand met een loden voet, die klaagt dat hij tweemaal moet betalen als hij te hard rijdt: eenmaal voor de boete en eenmaal voor de extra brandstof die hij verbruikt...
 
Ja, ja, simpel boerenverstand, zoveel is duidelijk.
 
 
 
Lees meer...
 

Dom, dommer, HLN

 
Het is een publiek geheim dat Het Laatste Nieuws (HLN) de domste van alle Vlaamse kranten is. De grootste bekommering bij HLN schijnt het vol krijgen van de dagelijkse krant te zijn. Of de artikels al of niet vol fouten staan, daar wordt niet naar gekeken.
 
Vandaag gaat redacteur "KGM" vol de mist in, wanneer hij/zij probeert om een kritisch artikel te schrijven bij een schijnbaar overdreven bijgewerkte foto. Onder een vette kop schrijft "KGM" dat het model op de foto een geretoucheerde 'nek' heeft, en dat de proporties van haar lichaam niet (meer) kloppen.
 
uit de krant 
de redacteur lult uit zijn nek... 
 
Wie kritiek geeft, staat maar beter stevig recht in de schoenen. En dat doet "KGM" duidelijk niet. Want waar hij een over een 'nek' heeft, bedoelt hij de hals van het model. De nek is immers de achterzijde van de hals, en die is op de foto niet te zien...
 
Nu is zo'n anatomische fout nog enigszins te vergeven: niet iedereen kent alle lichaamsdelen bij de correcte naam. Wat echter onvergeeflijk is, dat is dat zo'n krantenkoelie niet weet dat het woord 'nek' mannelijk is en dat het dus "...HIJ staat bovendien ook niet in verhouding..." moet zijn, in plaats van "ZE".

Deze taalbarbaar zou beter een bijscholing Nederlands volgen dan uit zijn/haar nek te lullen over een al dan niet bijgewerkte foto...
 
 
Lees meer...
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl